0,00

Mandje

Veilig afrekenen
Gratis bezorgd vanaf € 65,-
0
Filter

Natuurwijn, ook wel ‘vin naturel’ genoemd: het wordt steeds populairder! Maar wanneer is een wijn een ‘vin naturel’?

De benaming vin naturel is echter niet beschermd en er bestaat geen officiële of wettelijke definitie van vin naturel. Er zijn dus ook geen organisaties die kunnen verklaren dat wijn een ‘vin naturel’ is, er is ook geen certificering. Met als gevolg dat er vanuit wijnmakers verschillende interpretaties zijn voor vin naturel. Het belangrijkste verschil hierbij is, is dat de één wel een minimale hoeveelheid sulfiet toevoegt voor de houdbaarheid en de ander niet.
Er zijn wel onofficiële gedragscodes gepubliceerd door verschillende verenigingen van natuurlijke wijnproducenten: Leden van deze verenigingen hebben onderling een aantal criteria afgesproken waaraan een wijn moet voldoen om deze titel te mogen dragen. De regels zijn:
1. De druiven moeten biodynamisch of biologisch verbouwd worden.
2. De druiven mogen niet met een machine geoogst worden. Wijnproducenten moeten de druiven dus ouderwets met de hand plukken!
3. De zuurgraad van de wijn mag niet aangepast worden.
4. Er mag niets worden gebruikt dat smaak toevoegt, zoals het gebruik van nieuwe vaten.
5. De wijnmaker mag alleen gebruik maken van zogenaamde ‘wilde gisten’. Dit zijn gisten die al op de druiven zitten. Er mag dus geen gebruik gemaakt worden van gekweekte gistcellen.
6. Bij het telen van de druiven mag er geen gebruik worden gemaakt van kunstmest, herbiciden en pesticiden.

Copyright © 2021 Vinotheekvintage.nl
cogcross-circle